Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fegyverek

:::::::::::::::::::::::::::::::::::AMERIKAI FEGYVEREK:::::::::::::::::::::

Colt M1911A1 :A Colt, 1911-et és 1911-A1-t rendszeresítették az amerikai hadseregben a második világháború során. A régebbi változatot a tankok legénységei, pilóták kapták. A 1911-A1 egy kicsit nagyobb, biztonságosabb volt, nem ütött akkorát tüzeléskor. 45-ös kaliberű töltényeket használt, és mindössze 1 kg-ot nyomott. Míg eredetileg csak a tisztek számára volt elérhető, később már bármelyik közlegény is be tudta szerezni. 

Tárkapacitás: 7+1 golyó
Súly: 1,1 kg
Lőtávolság: 450 m 

A katonák csak "Grease Gun"-nak, "zsirzópisztoly"-nak nevezték külseje alapján. Az eredetileg a gyártás elején még 200$-ba kerülõ Thompson árát 1944-re elõször leszoritották 70$-ra, majd ezután pedig lecserélték a még ennél is olcsóbban és gyorsabban legyártható M3 "Grease Gun"-ra. Ez a géppisztoly némi beállítás után fogadhatta a Sten és MP40 tárakat is, ráadásul a válltámasza többfunkciós volt: eltávolítása után a fegyver csövének tisztítására, és az üres tárak gyorsabb feltöltésére egyaránt használható volt.

Tárkapacitás: 30 golyó
Súly: 3,7 kg
Lőtávolság: 50 m
Tűzgyorsaság: 450 lövés/perc (7,5 lövés/mp)

 

 

A Thompson használói kis mérete és nagy tûzgyorsasága miatt kedvelték. Dobtáras változata tulajdonképpen egy korábbi modell, az M1928A1, amely 50-es vagy 100-as tárat használt, ezt láthatjuk sokszor gengszterfilmekben. Az M1928A1 a háborúban fõleg a csendes-óceáni hadszintéren szolgált, ahol bebizonyosodott, hogy a dobtárak sokkal hajlamosabbak a beszorulásra, mint a többi fajta. 

Tárkapacitás: 20 vagy 30 golyó
Súly: 4,8 kg
Lőtávolság: 50 m
Tűzgyorsaság: 700 lövés/perc (11,6 lövés/mp)

Bevezetésének oka az volt, hogy a fronton harcoló csapatok egy olyan puskát kaphassanak, amely egyszerre nagy tûzgyorsaságú, a géppisztolyokénál hosszabb lõtávú és könnyebb a többi puskánál. Fõleg olyan csapatoknak adták, akiknek eredendõen nagyobb súlyt kellett cipelniük fegyverükön kivül: utászok, aknavetõs rajok, felcserek. A Garand-hoz képest, a kisebb visszarúgásnak köszönhetõen ugyanannyi idõ alatt több célzott lövést lehetett vele leadni. A visszahajtható válltámaszú M1A1 Carbine-ból 150000-et gyártottak a háború alatt, amit ejtõernyõs csapatoknak adtak ki. Létezett hozzá lángrejtõ, puskagránátvetõ, 30 db-os banántár, bajonnettet lehetett rá erõsiteni. Bár kisebb kaliberû volt, mint a Garand (7,62*63 mm > 7,62*33 mm), ugyanolyan halálos vagy végzetes lövéseket lehett vele leadni, mint bármely más puskával, viszont nagy távolságokon már drasztikusan vesztett pontosságából és átütõerejébõl is.

Tárkapacitás: 15 golyó
Súly: 2,3 kg
Lőtávolság: 275 m 

 

 

Nevébõl adódóan 1903-ban vezették be a szolgálatba, és csak 1936-ban cserélték le a sokkal gyorsabb, félautomata Garand-ra. A csere után azonban még mindig használták mesterlövész célokra, mivel a Springfield hosszabb távon is megõrizte pontosságát és átütõerejét, és kevesebbszer hibásodott meg. Mivel az M1903A4-en a távcsõ a závárzat fölött kapott helyet, nem volt lehetõség az 5 db-os tárat használni, egyenként kellett a lövedékeket a töltényûrbe helyezni. 

Tárkapacitás: 5 golyó
Súly: 4 kg
Lőtávolság: 450 m 

A világon az elsõ olyan félautomata puska volt, melyet gyalogságnál rendszeresitettek. 8-as tárát teljesen ki kellett üriteni ha cserélni kellett, bár létezett mód, hogy a félig üres tárat eltávolitsuk a fegyverbõl, a módszer olyan hosszadalmas volt, hogy harci szituációk között nem nagyon került rá sor. Ugyanigy volt rá lehetõség, hogy a félig üres tárat eltávolitás nélkül újratöltsük, de ez is olyan bonyolult volt, hogy csak ritkán használták. 

Tárkapacitás: 8 golyó
Súly: 4,3 kg
Lőtávolság: 550 m 

Gyakran használták kétlábú állvánnyal a csõ elején, amit meneteléskor a súly csökkentése miatt a katonák leszereltek. Tervezésekor a következõ módozatot alkották, "tüzelés menetben" elnevezéssel: puskás rajokkal karöltve a BAR-t használó lövész csipõbõl tüzelve halad elõre, ennek elõsegitésére egy speciális övet vett fel, amely a visszarúgó fegyver tusát volt hivatott megtartani. A különbség a korábbi változat M1918A1 és az M1918A2 között, hogy a régi választható félautomata vagy automata tüzelésû volt, támaszték nélkül, az új pedig választható tûzgyorsaságú (lassú-auto v gyors-auto) leszerelhetõ támasszal, és egy hordozhatóságot könnyitõ fogantyút is kapott a závárzat fölé. Problémái voltak bõven: állva tüzeléshez túlságosan nehéz volt, és hatalmasat rúgott; fekve pontosabb volt, de emiatt az újratöltés is nehézkesebb lett. 

Tárkapacitás: 20 golyó
Súly: 8,8 kg
Lőtávolság: 550 m
Tűzgyorsaság: 450-600 lövés/perc (7,5-10 lövés/mp) 

Hatásos, de szörnyen pontatlan fegyver volt, rakétája kilövéskor hosszú füstcsikot húzott és hatalmas utánégést produkált, ami elárulta a lövész pozicióját. Észak-Afrikában zsákmányolt példányaikat a németek azonnal lemásolták, ebbõl alakult ki a Panzershreck. 

Tárkapacitás:-
Súly: 6,8 kg
Lőtávolság: 110 m 

 

 

M2 Fragmentation Grenade

 

 

 

 

 

Az M2-es gránátok nagyon hatékonyak a szemtől szembeni, beragadós harcnál. A hatalmas robbanás fémes törmelékeket is szór magam mellett, mely szintén hatalmas sebzést tud okozni. Hatásos a páncélozott járművek ellen, de a legjobb az ellenfelek pozícióinak felszámolása. Míg a gránátot képesek vagyunk eldobni, s kezünkből a megfelelő objektumra dobni, addig a TNT pakkokat csak a kijelölt helyekre rakhatjuk. A legerősebb gyilkolóeszköz a fegyvertárunkban.

 

 

 

Hatótávolság: Közepes
Tűzerő: Közepes
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Nagyon gyors
Tár: 3
Berántás: nincs
Közelharc: Alkalmas

 

 ::::::::::::::::::::::::::OROSZ FEGYVEREK:::::::::::::::::::::

TT-30

Könnyű fegyver..

 

 

Mosin-Nagant

 

 

 

 

 

A Mosin-Nagant M91/30 volt az oroszok az egyetlen karabélya az oroszoknak a 2. világháborúban. 7.52x54r-es töltényekkel működik, tárja 5 férőhelyes - amiben töltés nélkül vannak a töltények. Korábban bajonett is volt rajta, de előszeretettel használták a távoli lövéseknél. S halálos fegyver volt ha jobb kéz talált rajta!

 

 

 

Hatótávolság: Nagy
Tűzerő: Hatalmas
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Közepes
Tár: 1/150
Berántás: Kicsi
Közelharc: Alkalmas

 

 

PPSh

 

 

 

 

Az első példánya 1941-ben készült el, mely a nagy Keleti-Honvédő háborúra készült el. Pontosan a német fegyverek példányaiból készült el, egy még gyorsabb változat. Effektíven az orosz télre fejlesztették, ami képes volt a nagy hideg ellenére. A németek mire felfedezték ennek a fegyvernek az előnyeit, előszeretettel használták a zsákmányból, s át is alakították őket. 7.62x25-ös töltényeket használ, a fegyver maga 33 inch hosszú, s 8 font súlyú tár nélkül, s 35-ös fordulattal repül ki belőle a 71 fokból. S 900 ilyen fordulatot képes 1 perc alatt kilövellni. A korábbi verzióiban fakereten volt rajta a tárdoboz, s rajta a fémcső.

 

 

Hatótávolság: Kicsi
Tűzerő: Nagyon nagy
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Közepes
Tár: 71/355
Berántás: Nagy
Közelharc: Alkalmas

 

 

Mosin-Nagant (távcsővel)

 

 

 

 

A Mosin-Nagant kicsit későbbi verziója, melyet 4x-es zoom-olású távcsővel szereltek fel, ami nagyon megkönnyítette a mesterlövészek munkáját. Minden másban megegyezik a Mosin-Nagant-tal.

 

 

Hatótávolság: Hatalmas
Tűzerő: Kicsi
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Közepes
Tár: 5/150
Berántás: Kicsi
Közelharc: Alkalmas

RGD-33 Stick Grenade

 

 

Az RGD 33 gránát a leghatékonyabb fegyver az oroszok oldalán a 2. világháborúban. Szokásos funkciói vannak: gyújtás, s dobás az ellenséges objektumokra. S ez a mechanizmusa nagyon hasonlít a német gránátok típusára. A tetején lévő aktiválóval lehet időzíteni, s amikor szétrobban, a tetejében lévő porcelán-fém repeszek mind szétszóródnak.

 

 

 

Hatótávolság: Közepes
Tűzerő: Közepes
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Nagyon gyors
Tár: 3
Berántás: Nincs
Közelharc: Alkalmas

SVT-40 Tokarev

 

 

Az orosz hadseregben egyre nagyobb volt az igény egy félautomata puskára, és ezt a lyukat volt hivatott az SVT 38 utódja, a SVT40 betömni. Csakúgy mint a G43, az SVT40 is lényegesen megbízhatóbb volt az elődjénél, csakhogy az oroszoknak sikerült nagyobb darabszámban gyártaniuk, mint a németeknek. A puska nagyon hatékonynak számított, és a német fegyverkonstruktőrök példaképévé vált, akik szintén egy jól használható félautomata puskát szerettek volna tervezni. Az SVT-nek az volt az előnye a Mosin-Nagant-tal szemben, hogy nem kellett folyton csőre húzni mivel ez ismétlőpuska volt. 10 golyós tárkapacitásával nem volt közelharcra megfelelő, de a mesterlövészek is használták, bár hatalmasat rúgott. Legyártása nem volt nehéz, csak a csöve volt tiszta fém, és kezelését is gyorsan meg lehetett tanulni. Mivel könnyű volt összerakni gyakran hibásodott meg, néha előfordult, hogy a golyó bent maradt a csőben. A sok hátránya ellenére azért szerették, mert sokkal pontosabb volt, mint bármelyik addigi orosz puska( a Mosin-Nagant hozta a változást). 

:::::::::::::::::::::::::::NÉMET FEGYVEREK:::::::::::::::::::::::::::::

Luger 

 A tervezőjéről elnevezett Luger az első világháborútól kezdve a német szolgálati pisztoly. 9mm-es és 7.65-ös kaliberrel gyártották, és a tisztek, géppuska-osztagok fegyvere volt. 

 

 

Hatótávolság: Kicsi
Tűzerő: Közepes
Sebzés: Közepes
Futás vele: Nagyon gyors
Tár: 8/64
Berántás: Közepes
Közelharc: Alkalmas

 

 

 

MP40

A híres MP40 1940-ben került bevetésre a nyugati fronton. Kezdetben szakaszonként 3 darab jutott belole, késobb viszont széles körben elterjedt. A világháború végéig 908,317 darabot gyártottak belole. 
Az MP40-es tárba 32 darab 9mm-es Parabellum golyó fért. Percenkénti tuzgyorsasága 350-500 töltény/perc. Utcai-és épületharcokra tervezték, teljesen (lemezelt) fémbol készült, 4 kg-os súlyával elsorangú volt közelharcra. 

 

 

Hatótávolság: Közepes
Tűzerő: Nagy
Sebzés: Közepes
Futás vele: Gyors
Tár: 32/320
Berántás: Nagy
Közelharc: Alkalmas

 

MP44

 

 

A német ejtőernyősök körében terjedt el az MP44-es a 2. világháború folyamán. Kiváló tüzelési sebessége (647 m/s volt a golyó kiröpülése) és hatótávolsága (700m) igen kecsegtető volt az akkori harcászatnak. Ebből fejlesztették ki később az AK47-et. 500-as lövési fordulatához 4,3 tömeg párosult. 

 

 

Hatótávolság: Kicsi
Tűzerő: Nagy
Sebzés: Nagy
Futás vele: Közepes
Tár: 30/240
Berántás: Közepes
Közelharc: Alkalmas

 

Kar98

 

 

1935-ben a 98k Mauser volt az elsődleges karabély Németországban. A Mauser-t 1898-ban Paul Mauser készítette el, s ezt fejlesztették tovább. 7.92x57-es kaliberű puska volt, 5 tölténnyel a tárban, s régebben bajonett is volt rajta. Percenként 9-10 fordulatra volt képes a tár. Súlya 9 fontra rúgott.

 

 

Hatótávolság: Nagy
Tűzerő: Nagy
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Közepes
Tár: 5/125
Berántás: Kicsi
Közelharc: Alkalmas

 

 

Kar98 csipa

 

 

A Kar98-nak a távcsővel ellátott változata. Többszörös zoom-olási technikával készült, ideálisan kezelhető gyilkos fegyver..

 

 

 

Hatótávolság: Nagy
Tűzerő: Nagy
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Közepes
Tár: 5/150
Berántás: Kicsi
Közelharc: Alkalmas

 

 

Steilhand granate

 

 

A német Wehrmacht már az első világháborúban is használta a Potato Masher-nek csúfolt, kis gyilkoló szerkezetet. Hasonló elven működött, mint a többi gránát: a detonárt kellett „beizzítani" a sikeres robbantáshoz. 4 és 5 másodperc után robbant fel általában az eldobott gránát. Akár 30 yard-ra is el lehetett dobni, hiszen súlya csak 1,4 font volt.

 

 

 

Hatótávolság: Közepes
Tűzerő: Közepes
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Nagyon gyors
Tár: 3
Berántás: Nincs
Közelharc: Alkalmas

 

MG42

 

 

A Machine Gun 42-es a n émetek egyetlen gépágyúja. 7.92x57-es kaliberű volt, de általában 8mm-es töltényeket használtak hozzá. 1200 fordulatra képes percenként, így igazi félelmetes állásponttá válik az, amelyik állás rendelkezik ilyennel. Csak úgy köpködi magából a töltényeket. Rögzített pontokra állították, hiszen súlya 26 fontot nyomott, ami igen nehézkes.

 

 

 

Hatótávolság: Nagy
Tűzerő: Nagyon nagy
Sebzés: Nagyon nagy
Futás vele: Ismeretlen
Tár: Kifogyhatatlan
Berántás: Nagy
Közelharc: Alkalmatlan

 

::::::::::::::::::::::::::::BRIT FEGYVEREK::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sten

 A Sten Mark 2 egy egyszeruen gyártható, lemezelt fémbol készült géppisztoly volt. 6 különbözo verziót gyártottak belole, például a kommandósok részére hangtompítós változatban. 9mm-es Parabellum lövedékeket használt, 32 töltény fért a tárba, súlya 3 kg, tuzgyorsasága 550 lövés/perc.  

Revolver

Erről a fegyverről sajna semmi értelmeset vagy használhatót nem találtam sry....

Bren LMG

 A Bren Mark 2-t 1941-ben rendszeresítették a hadseregben. 100 töltény fér el a dobban, és még 30 a dobozban. Körülbelül 10,5 kg súlyú, ez valamelyest csökkenti a mozgékonyságot. Letámasztva 500/520 lövést képes leadni.

Lee-Enfield

 

 Az Enfield Mark 1 Number 4-et eloször 1938-ban kezdték gyártani, Mr. Scott Lee tervezte. Angliában, az Enfield-i Enfield Arms Plant fegyvergyárban, innen ered a neve. 
0.303-as kaliberu volt, 10 tölténnyel. Súlya körülbelül 4,5 kg. 

Távcsöves Lee-Enfield

sUgyan az mint a sima Lee-Enfield csak távcsővel...

SHOTGUN,Shoti

6 vagy 8 mm átmérőjű "pumpás" fegyver lővés után húzni kell 1 et rajta kb 5-6 kg. Szórja a töltényt.